نقشه کشی ساختمان

نقشه کشی ساختمان

هر مهندس عمرانی در هر شاخه ای که کار میکنه، نیاز دارد که مهارت نقشه خوانی ساختمان رو بلد باشه.

یک مهندس طراح سازه : برای مدل سازی نیاز داره به مهارت نقشه خوانی ساختمان. چون مدل سازی از روی نقشه معماری انجام می شود.

یک مهندس ناظر : برای اینکه نظارت کنه حتماً نیاز هست که مسلط باشه به نقشه معماری و سازه. اصلاً وظیفه مهندس ناظر این هست که مطابقت بدهد آنچه که اجرا شده رو با آنچه که در نقشه هست. پس باید باید نقشه خوانی ساختما رو بلد باشه.

یک مهندس مجری :حتماً باید به نقشه خوانی ساختمان مسلط باشه. چون ساختمان باید دقیقاً مطابق نقشه ها اجرا بشه. گاهی وقت ها، ممکنه نقشه های ساختمان با همدیگه یا با ابعاد زمین مطابقت نداشته باشه. وظیفه مهندس مجری هست که قبل از اجرا نقشه ها رو بررسی کنه. اگر مغایرتی در نقشه ها بود حتماً اون ها را گزارش کنه.

بقیه مطلب در ادامه مطلب

تاریخچه نقشه کشی:

از زمانی که انسان اولیه شروع به ساختن سرپناه خود نمود معماری نیز آغاز شد. به دنبال بروز این پدیده طراحی ساختمان نیز مطرح گردید، در نتیجه نیاز به تهیه ی نقشه، تعبیر و تفسیر و خواندن نقشه احساس گردید.در حدود ۴۵۰۰ سال قبل، نقشه ای بر روی خشت خام بدست آمده است، که نشان گر اولین فعالیت ها در زمینه ی تهیه ی نقشه بوده است. از جمله ساختمان های اولیه که از روی نقشه های معماری ساخته شده اند اهرامی که اقوام آزتک قدیمی ساخته اند می توان نام برد. پیشرفت در زمینه ی تهیه ی نقشه تا قرن ۱۶ میلادی سرعت چندانی نداشته است و از آن قرن به بعد نقشه ها سال به سال دقیق تر و علمی تر شده است. در زمان ناپلئون (در سال ۱۷۹۸) یک مهندس فرانسوی به نام گاسپارد مونژ Gaspard Mounge (بنیان گذار نقشه کشی مدرن) کتابی به نام هندسه ی ترسیمی را منتشر کرد، این کتاب اساس و پایه ی نقشه کشی فنی قرار گرفت.برای اولین بار در سال ۱۸۲۵ به کمک عکس نقشه تهیه شد. و کار تهیه ی نقشه در عصر ما بر مبنای علوم ریاضی استوار شده و در حال چنان پیشرفتی است که دانشمندان تا کنون به کمک دستگاه های دقیق عکسبرداری، از کره ی ماه و دیگر کرات منظومه ی شمسی نقشه تهیه کردند. فن نقشه کشی یکی از قدیمی ترین هنرهای بشری ست که در این باره می توان شواهدی را از آثار مدوّن و ثبت شده ی دوران باستان بازیافت. نقشه کشی را باید به صورت یک فن و… همگام با نیاز جامعه دانست و سعی در آموزش صحیح و منطبق با اصول فنی آن داشت تا بتواند به نحو مؤثر و کارسازی در خدمت جامعه قرار گیرد. از اهمیت و حساسیت این هنر همین بس که هدف از طراحی و نقشه کشی صرفه جویی در هزینه ها و مصالح ساختمانی و نیز مقاوم سازی ساختمان ها در برابر عوامل طبیعی می باشد.

اهمیت برخی چیزا در نقشه:

اندازه گیری دیوار:

برای شروع وسایلی مانند متر، مداد، خطکش و کاغذ (ترجیحا شطرنجی) آماده کنید؛ یک کروکی از محیط روی کاغذ بکشید (یعنی هرآنچه را که می بینید بر روی کاغذ بکشید؛ نیاز به اندازه دقیق نیست اما تناسبات را رعایت کنید)؛ سپس از یک نقطه مبدا با متر، اندازه گیری را شروع کنید و موارد را روی کروکی بنویسید. اگر دیوار خیلی طولانی است، حتما از کسی کمک بگیرید. شما در این مرحله باید محیط را دور تا دور اندازه گرفته و به نقطه مبدا رسیده باشید.

رسم پلان با مقیاس:

با استفاده از خط کش، اندازه های گرفته شده را در راستای همان کروکی بر روی کاغذ دیگری رسم کنید؛ هر یک متر را یک واحد خط کش در نظر بگیرید و دقیق رسم کنید. برای مثال اگر دیوار ۵ متر است؛ خطی به اندازه ۵ سانتی متر بکشید(در واقع اندازه ها ۱۰۰ برابر کوچکتر می شوند) . در این مرحله ضخامت دیوار را هم مد نظر داشته باشید و موازی هر خطی که رسم کرده اید با فاصله ۱۰ و یا ۲۰ میلی متر خط کش، ترسیم کنید. (در واقع با همان تناسب ۱/۱۰۰، ضخامت ۱۰ و یا ۲۰ سانتی متر دیوار را ۱۰۰ برابر کوچک تر کرده ایم)

رسم در و پنجره:

وقت آن است جای بازشو ها بر روی پلان مشخص شود؛ در نظر گرفتن بازشو ها برای چیدمان مبلمان، یکی ضروریات است. عرض در و پنجره را با مد نظر داشتن فاصله ی دقیق بینشان، اندازه بگیرید و آن ها را بر روی خطوط دیوار مشخص کنید. (در نقشه های معماری معمولا علامت پنجره را با دو خط به شکل ساده و علامت درب را با خطی صاف که نشان دهنده ی بدنه ی در و خطی منحنی، نشان دهندی مسیر باز و بسته شدن در است؛ نمایش می دهند.)

پلان مبلمان،اندازه گیری مبلمان و اثاثیه:

در ادامه می توانید مبلمان اطراف تان را اندازه بگیرید و یا اگر اثاث ندارید از ابعاد استاندارد وسایل که در سایت های مختلف ذکر شده است، استفاده کنید. شما می توانید مبلمان را به صورت مستطیل های ساده و یا با تناسبات حجمی در همان نقشه ی که رسم کرده اید، ترسیم کنید.

روش دیگر برای ترسیم مبلمان این است که در کاغذ دیگری رسم کنید؛ سپس برش داده و آن را بر روی پلان قرار دهید.

با روش برش مبلمان، می توانید آنها را در جاهای مختلفی از نقشه تغییر دهید؛ تا جایگاه مناسب را پیدا کنید.

راندوی پلان:

در آخر می توانید با کمی رنگ و لعاب به پلان، رنگ و بافت چیدمان تان را نیز پیش بینی کنید؛برای مثال می توانید رنگ مبلمان و یا حتی نوع کفپوش را در آن مشخص کنید. این تکنیک راندو نام دارد که معماران برای طرح اولیه خود استفاده می کنند. انجام این مرحله ضروری نیست چراکه معماران از این تکنیک بیشتر برای ارائه طرح خود به کارفرما بکار می گیرند.

این مطالب توسط سایت مهندسی عمران گر آوری شده و هرگونه کپی داری از این مطالب بدون ذکر منابع حرام و پی گرد قانونی دارد.